De stalker en het briefje onder de ruitenwisser

De gemeente Ruiterbroek heeft een probleem. Het regionale busvervoer blijkt niet meer aan te sluiten bij de behoeften van haar sterk vergrijzende bevolking. Gespecialiseerd ouderenvervoer moet uitkomst bieden. Er is een aanbestedingsprocedure opgestart voor bedrijven die het ouderenvervoer in Ruiterbroek willen verzorgen. In de gemeenteraad lijkt zich een voorkeur af te tekenen voor één vervoersbedrijf. Een raadslid verbaast zich hierover. Het bedrijf dat niet de voorkeur geniet, biedt namelijk betere garanties. Zij spreekt een collega-raadslid en krijgt sterk de indruk dat er stevig is gelobbyd voor het bedrijf met de vermeende voorkeur. Het raadslid blijft bij haar voorkeur voor het andere vervoersbedrijf. Ze wordt hiermee verklaart tegenstander van het vervoersbedrijf van de lobbyisten. 

Tijdens een roerige raadsvergadering over dit onderwerp is er meer publiek op de tribune dan normaal. Een man van middelbare leeftijd in een leren jasje staart haar gedurende de hele vergadering aan. Ze probeert hem te negeren maar raakt erdoor toch van haar à propos. Ze ziet de man sindsdien vaker op de publiekstribune zitten.

Doodse stilte aan de lijn
Het raadslid is alleenstaand. Wanneer ze ’s avonds haar hondje uitlaat, voelt ze dat ze wordt nagekeken. Ze kijkt om en ziet iemand in een leren jasje snel weglopen. Weer thuis gaat de telefoon over. Ze neemt op. Niemand antwoordt. Ze legt neer, maar prompt gaat de telefoon weer over. Weer een doodse stilte aan de andere kant van de lijn. Ze legt de telefoon op de haak en dan gauw ernaast. Buiten hoort ze een auto met piepende banden wegrijden.

“Na verloop van tijd laat de stalker zich niet meer zien en de zwijgtelefoontjes stoppen. Ze denkt dat het is overgewaaid, totdat ze na een tijdje  een bierviltje achter de ruitenwisser vindt. Er is een smiley op getekend met een sardonische grijns. Alles komt weer boven.”

Schrik
De volgende dag op het stadhuis merkt ze dat ze meer door het voorval is geraakt dan haar lief is. Ze heeft moeite zich te concentreren. Ze vertelt een collega in vertrouwen wat ze heeft meegemaakt en dat lucht op. Evengoed durft ze ’s avonds nauwelijks nog de deur uit, en van iedere telefoontje schrikt ze.

Alles komt weer boven
Na verloop van tijd laat de stalker zich niet meer zien en de zwijgtelefoontjes stoppen. Ze denkt dat het is overgewaaid, totdat ze na een avondje tangodansen, terug in haar auto, een bierviltje achter de ruitenwisser vindt. Er is een smiley op getekend met een sardonische grijns. Alles komt weer boven. Ze overweegt het bijltje erbij neer te gooien.